На една неформална сбирка на регенерати срещнахме Георги Стефанов, любител-градинар от Западна Стара планина. Говорим си за чепатите круши и яките дядовци, които са ни оставили безценно наследство.

В епизода споменахме:

Круша сорт „Караманец“ – Все пак открихме линкове в Google за нея, благодарение на Разсадник Ветрен дол и разсадник Монтана.

Калемите – метод за присаждане на „клонирани“ овощни дръвчета. Повече от Agrozona.bg Обясняваме: от почти всяка част на растението можем да възстановим целия му организъм в пълен блясък, но това си остава същия организъм. А когато размножаваме чрез семе, тогава може да има съществена разлика между генетичния материал в родителското растение и поколението. Това е така, защото природата изисква механизми за поддържане на разнообразието, включително на генетично ниво – затова и има „разбъркване“ на много генетични елементи преди отглеждането на гаметите. По този начин, ако сортът круши ви е хибриден (но сладък и устойчив на болести) и посадите от него семе, тогава новото растение може да ви изненада с кисели малки круши, които гният бързо и не са устойчиви на болести. В тези случаи се прилага вегетативно размножаване, чрез части от растението, независимо дали чрез тъканна култура или просто отрязана клонка, която вкореняваме или ашладисваме върху по-див сорт подложка (подложка = диво дърво, братовчед на целевото, например от същото семейство – сем. Розоцветни включва както крушата, така и ябълката, бадема, праковата и сливата).

Eто и още сортове круши за любопитните (от bgfermer).

Регенерати
Регенерати
Еп. 9: Круши
/