Хванахме влака рано сутринта, нарамихме колелата и решихме, че ще запишем епизода в село Табан, Драгоманско, където Генади Кондарев развива практиките си по устойчив начин на живот. Вместо да го представяме в текст и после в звук, чуйте го, за да усетите сами пъстротата палитрата от методи и начини на мислене, за които той подсеща.

В епизода чухме за ефективността на готвенето, понеже Генади ни нагости с леща, която приготви в СготвиТорбата – бавно готвеща термоизолирана торба, в която слагаме вече кипналата тенджера, където тя престоява докато се сготви без да влагаме повече енергия.

[Асен] тук не мога да не добавя и моя опит с увеличаване на енергийната ефективност при готвене вкъщи. Не, че съм голям готвач, по-скоро съм критичен ползвател на енергия до степен дразнеща околните. Вкратце, пенсионирахме подарените ни два тефлонови тигана (тънки и незалепващи, но затова пък отровни, йее!), които заменихме с други два:

  • Голям тежък чугунен тиган, с който не можеш да мяташ палачинки, ако не си културист. Керамичния елемент доставя забавяне на топлинните загуби и след като се нагрее, можем да намалим силата на огъня, докато гозбата се сготви;  
  • Среден стоманен тиган De Buyer Mineral B, който пристигна намазан с пчелен восък. Тиганът е незалепващ, но след обработка с прегаряне на няколко вида мазнини по ваш избор – т.е. сам си правиш незалепващото покритие и то от храната, която пържиш/сотираш в него. Е, малко е капризен, защото ако го измиеш ръждясва за часове, но ключовото му предимство е, че това, което съм правил на 6-та степен на котлона, с този тиган го правя най-много на 3-та (!) и то без да платим със здравето си, както е при незалепващите тигани с PFOA;
  • Третото, което придобихме и ползваме е, т.нар., Dutch Oven, което си е тежък керамичен гювеч. Но и тажина върши подобна работа – слагаш го на котлона и никога на висока степен.

В разговора ни, Генади сподели и ето тези важни и интересни източници, които може да са ви полезни:

Charles Dowding 

Huw Richards

Регенерати
Регенерати
Еп. 13: Общности
/